Saturday, June 13, 2009

Double F


Salam.

Firman ALLAH SWT (mafhum):

`Dan janganlah bersumpah org-org yg mempunyai kelebihan harta dan kekayaan di antara kamu, bahawa mereka tidak akan memberikan kekayaan mereka itu kpd kaum kerabatnya, org-org miskin dan yg berhijrah di jalan ALLAH. Malahan mereka hendaklah memaafkan dan mengampunkan (melupakan). Tidakkah kamu suka sekiranya ALLAH mengampuni dosa kamu , sedangkan ALLAH Pengampun lagi Penyayang.'
AN-NUR: 22

Sebab turun ayat:

Ayat ini diturunkan dan ditujukan kpd Abi Bakr r.h.

Ia telah bersumpah untuk tidak lagi memberikan sokongan nafkah bagi perbelanjaan sepupunya yg miskin, yg ditanggung makan minumnya yg bernama Mastoh bin Uthathah, kerana Mastoh telah terlibat secara langsung dalam peristiwa Hadithul Ifki (berita palsu), yakni fitnah yg menuduh Saidatina A'isyah r.h. telah melakukan zina.

Perbuatan Abi Bakr ini telah ditegur ALLAH SWT.

Rasulullah saw datang mendapatkan Abi Bakr, memujuknya supaya memaafkan dan melupakan kesalahan Mastoh, dan meneruskan kembali bantuannya kpd Mastoh.

Mendengar ayat ini dibacakan Rasulullah saw kpdnya, ia berkata: `Bahkan! Sememangnya saya suka ALLAH mengampunkan saya.'

Akhirnya, ia meneruskan bantuannya semula kpd Mastoh.

Inilah tuntutan Islam, namun payah untuk mengerjakannya.

Double F - Forgive and Forget!


3 comments:

citra_trindah said...

face dulu!.. baru double F ustaz..

Ainur68 said...

Betul ker kita ni betul2 boleh memaafkan orang? Forgive and forget is so simple to say but very difficult to do. We may forgive but never forget. To prove my theory...pls take one example from our life experiences that hurts us so much by someone/somebody else. If you can remember one...that's it, you'll never forget! To me, the real forgiveness is when you don't even remember the incident! Betul tak Ustaz?

Love Islam said...

Sohih jiddan.