Wednesday, February 17, 2010

Sentiasa terjelir


Maksudnya: " Dan kalau Kami kehendaki, nescaya Kami tinggikan pangkatnya dgn (sebab mengamalkan) ayat-ayat itu.Tetapi ia bermati-matian cenderung kpd dunia dan menurut hawanafsunya; maka bandingannya adalah seperti ANJING, jika engkau menghalaunya, ia menghulurkan lidahnya termengah-mengah, dan jika engkau membiarkannya, ia juga menghulurkan lidahnya termengah-mengah. Demikianlah bandingan orang-orang yg mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir."
AL-A'RAF: 176


Assalamu'alaikum wrm.

Antara peringatan yg pernah diutarakan oleh Almarhum Imam Abu Hasan 'Ali An-Nadwi Al-Hasani ialah bahawa di akhir zaman nanti akan lahirlah satu fenomena yg amat tidak menyenangkan iaitulah "KEJAHILAN UMMAT DAN KELESUAN PARA ULAMAK."

Ayat di atas sudah cukup menggerunkan, terutama bagi golongan cerdik pandai ugama.

Jangan bertubuh manusia, tetapi berjiwa seekor anjing!

Lidahnya sentiasa terjelir, di mana-mana.

2 comments:

Ashaabul Kahfi said...

Salam ustaz,benarlah,jika dilihat peranan mufti-mufti,majlis fatwa seolah-olah melepaskan batuk ditangga sahaja,saya sedih sangat melihat situasi ini,mufti-mufti hanya berdiam diri apabila ada isu yang bercanggah dengan islam yang dibawa pemerintah(yang membayar gaji mufti-mufti ini)..agama islam bukan memerintah,tetapi islam diperintah-perintah.

Budak_Perak said...

Apakah pandangan Ustz. dlm isu ini..?

Harussani bidas Sisters in Islam .. Sampai bila perlu membidas kenapa tidak di haramkan Pertubuhan ini..???
Sepatutnya majlis fatwa kebangsaan perlu mengharamkan pertubuhan SIS (Sisters In Islam ) berikutan pandangan yang diberi sangat bertentangan dengan Islam merujuk dari Al-Quran dan Hadis .

Kerajaan perlu bertindak tegas berkenaan penyalahan tapsiran pihak NGO ini yang membahayakan masyarakat umumnya dan Umat Islam khususnya berkenaan dengan sudut AKIDAH dah perlaksanaannya.

Berapa lamakah rakyat Islam Malaysia perlu bersabar dengan sikap acuh tak acuh kementerian dalam negeri berhubung masaalah ini..

Apakah yang menyebabkan mereka (SIS) ini menjadi kebal dalam sudut undang-undang berikutan tapsiran yang menyeleweng dari fakta Al-Quran dan Al-Sunah.

Pandangan mereka hanya mengikut acuan barat berkitabkan orientalis Barat yang menentang Islam .

Berikutan laporan Pandangan Datuk Harunsani Zakaria - sumber Utusan

PUTRAJAYA 18 Feb. - Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria hari ini membidas Sisters in Islam (Sis) yang menyifatkan tindakan merotan tiga wanita Islam atas kesalahan melakukan persetubuhan haram sebagai diskriminasi terhadap wanita.
Tegas beliau, mana-mana pihak yang mempunyai tanggapan sedemikian bermakna mereka tidak mempercayai hukum Allah dan boleh dianggap terkeluar daripada Islam.

''Orang seperti ini tidak faham hukum Islam, mereka menentang dan membenci hukum Islam kerana terpengaruh dengan orientalis Barat yang menentang Islam.

''Kalau hendak diambil kira hukuman enam kali sebatan itu ia begitu ringan sedangkan asalnya 100 kali sebatan terhadap mereka yang melakukan persetubuhan haram manakala 80 kali sebatan terhadap yang minum arak," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Dalam hal ini, Harussani memuji bekas model sambilan yang didapati bersalah meminum arak, Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, yang bersedia menjalani hukuman sebat.

''Dia mengaku kesalahannya dan mahu dihukum secara Islam, jadi Kartika seorang yang jujur dan mempunyai kesedaran," kata beliau.

Sisters in Islam hari ini mendakwa tindakan Jabatan Penjara pada 9 Februari lalu merotan tiga wanita Islam atas kesalahan mengadakan persetubuhan haram sebagai satu diskriminasi terhadap wanita.

Pertubuhan itu mendakwa tindakan merotan itu mencabuli hak sama rata dan tiada diskriminasi yang dijamin oleh Perlembagaan kerana wanita tidak boleh disebat menurut Seksyen 289, Akta Kanun Jenayah.

Dalam kenyataan akhbarnya itu, Pengarah Eksekutif Sis, Hamidah Marican berkata, memandangkan beberapa isu syariah berhubung pelaksanaan hukuman seperti kes Kartika Sari yang masih belum selesai, tindakan kerajaan itu dipertikaikan.
http://mbrm.blogspot.com/